Aktualności

Portal GdzieZjesc.info poleca restaurację Modrzewie Hotel Park!

Serwis GdzieZjesc.info poleca najlepsze kulinarne miejsca w Polsce. Dla szukających doskonałego miejsca na wypoczynek ze smakiem w Pieninach serwis poleca Restaurację Modrzewie Park Hotel. Dlaczego i co ich urzekło w kuchni hotelu?

KUP MAGAZYN PIENINY ------------------------------------------------>

Modrzewie Park Hotel***** to pierwszy pięciogwiazdkowy hotel w Pieninach – synonim luksusu i familijnej atmosfery. Hotel łączy najwyższe standardy usług z elementami regionalnego stylu. Na każdym kroku czuje się, że najdrobniejszy szczegół aranżacji został przemyślany z wysublimowanym smakiem. 17 komfortowych pokoi usytuowanych w otoczeniu lasów gwarantuje ciszę oraz relaks.

Dopełnieniem luksusu jest wyśmienita kuchnia, której szef proponuje międzynarodowe dania o subtelnym i oryginalnym smaku. Ponadto hotel oferuje SPA, jacuzzi, saunę, łaźnię turecką oraz salę konferencyjną i Business Center. O obiekcie i wyśmienitej kuchni Le Restaurant Modrzewie Park Hotel***** opowiada Pan Sławomir Oczachowski – Manager Hotelu.

Panie Sławomirze, jak wyglądały początki restauracji Modrzewie Park Hotel?

Le Restaurant, bo taką nazwę nosi restauracja pięciogwiazdkowego Modrzewie Park Hotel w Szczawnicy, została otwarta w 2009 roku przez spadkobierców Adama Stadnickiego – dawnego włodarza większości ziem i budynków uzdrowiskowych w Szczawnicy – rodzinę Mańkowskich. Położony na wzgórzu, w otoczeniu parku modrzewiowego gwarantuje ciszę oraz atmosferę intymności.

Długo zastanawialiśmy się nad nazwą restauracji i baru, gdyż chcieliśmy, aby w pewnym sensie były one utożsamiane z nami. Zdecydowaliśmy się na najprostsze rozwiązanie i nazwaliśmy je Le Bar i Le Restaurant, co nawiązuje do francuskiego rozdziału z naszej historii” mówi Pani Helena Mańkowski, Wiceprezes Thermaleo Plus.

Otwarcie pięciogwiazdkowej restauracji było poszerzeniem wachlarza oferowanych usług. Nasi goście mają różne wymagania kulinarne, w związku z czym zdecydowaliśmy się na menu, które będzie zadowalać nawet najbardziej wyszukane podniebienia i sprawi, że goście chętnie do nas powrócą. Pragniemy dać możliwość skosztowania wyjątkowych i niecodziennych potraw.

Czy stylistyka restauracji i hotelu nawiązuje do historii obiektu?

Cały hotel, w tym także restauracja, urządzony jest w stylu art deco z dodatkiem nowoczesnych rozwiązań, które pozwalają uniknąć wrażenia przytłoczenia, typowego dla stylu lat 30-tych XX wieku. Budynek, w którym obecnie znajduje się hotel i restauracja, to dawna rodzinna willa „Pod Modrzewiami” wzniesiona w 1938-39 roku. Uznaliśmy za naturalne, aby nowo otwarty obiekt urządzić z poszanowaniem historii.

Kto stoi za doskonałymi daniami Le Restaurant?

Nasz Szef Kuchni, pochodzący z Podhala, w swojej pracy uwielbia zapachy i smaki – zarówno te tradycyjne, jak i te wyszukane oraz niespotykane. Gotowanie dla młodego szefa jest czymś czego się nie da opisać – to wszystko dzieje się w jednym momencie – kumulacja zapachów, smaku, emocji. To tak jakby zapytać skoczka spadochronowego, co lubi w skokach (uśmiech) – mówi sam o sobie.

Pomysły na każde dania czerpie z okolicznej natury, tworząc z nich wykwintne dania. Fascynuje się starą tradycyjną kuchnią jak i nowoczesną, artystyczną. Inspirują go również dania z każdego zakątka świata, które jest wstanie ze sobą pomieszać i połączyć, z czego wychodzą niesamowite potrawy o wysublimowanym smaku.

Najważniejsze dla niego, jak i chyba dla każdego dobrego szefa kuchni, jest wygląd potrawy. Każdą z nich dekoruje w sposób wyjątkowy, tak jakby każde danie było czymś najcenniejszym, czymś co potrzebuje indywidualnego podejścia.

Wszystko to sprawia, że każdy kęs potrafi przenieś w cudowną krainę smaku i aromatu.

Czym zaskoczy gości Państwa karta dań?

Menu komponujemy, tak by z jednej strony zawierało regionalne smaki, a z drugiej również elementy kuchni francuskiej i międzynarodowej. Ogromne znaczenie ma dla nas dbałość o szczegóły, sposób podania oraz panujący w restauracji ekskluzywny, a zarazem niepowtarzalny klimat.

Wybieramy tylko najlepsze składniki, komponujemy dania ze świeżych, sezonowych produktów i staramy się by gość był nie tylko pod wrażeniem smaku, ale także wyglądu naszych potraw. Cały nasz zespół dokłada wysokiej staranności, by goście czuli się jak w domu najlepszych przyjaciół.

Na jakie dania warto zwrócić uwagę odwiedzając Le Restaurant?

Gościom, którzy korzystają z naszej restauracji po raz pierwszy – mówi Szef Kuchni – poleciłbym na przystawkę delikatna sałatkę z regionalnym serem jakim jest bundz z owczego mleka, awokado, filetami cytrusów, skropione delikatnym malinowym sosem vinaigrette.

Na danie główne kruchy i aromatyczny filet z gęsi gotowany w niskiej temperaturze, podany z młodym szpinakiem aromatyzowanym świeżym czosnkiem, delikatnym puree z gruszki, oraz frytowanymi pomidorkami. Na deser puszyste ciastko czekoladowe z lodami truskawkowymi własnej produkcji.

Natomiast gościom odwiedzających naszą restaurację po raz kolejny poleciłbym na przystawkę Carpaccio z sezonowanej polędwicy wołowej, podane z kaparami, chipsem z parmezanu, liśćmi botwinki, tradycyjnym białym oscypkiem, orzechami włoskimi i skropione oliwą orzechową.

Na danie główne różową polędwiczkę cielęcą, podaną z aromatycznym sosem kurkowym, grillowanym karczochem. Na deser aromatyczny lawendowy krem bawarski podany z delikatnym sosem z granatu oraz owocami – dodaje.

Dlaczego goście powinni spróbować wina Cuvée Spéciale Szczawnica?

Idealnym dopełnieniem naszego menu jest wyjątkowe wino Cuvée Spéciale Szczawnica – produkowane przez właścicieli we francuskiej Langwedocji. Warto go spróbować, bo jest ono dostępne wyłącznie dla gości Szczawnicy.

Jakość i smak Le Restaurant zostały docenione nie tylko przez gości?
Personel całego obiektu dba o najwyższy standard obsługi, czego świadectwem są liczne nagrody w tym Złoty Standard w obsłudze gości. Przyznane nagrody i wyróżnienia dla Le Restaurant:
– Poland 100 Best Restaurants Awards 2013 – Grand Award Trzy Widelce,
– Poland 100 Best Restaurants Awards 2014 – Grand Award Trzy Widelce,
– 101 Najlepszych Restauracji i Hoteli w Polsce, Przewodnik 2014/2015 – 3 poziomki – Najwyższy znak jakości Magdy Gessler.

Serdecznie zapraszamy do Le Restaurant.
Dziękuję za rozmowę.

Le Restaurant Modrzewie Park Hotel
Park Górny 2
34-460 SZczawnica
tel: (18) 540 04 02

źródło:

http://blog.gdziezjesc.info/szukacie-doskonalego-miejsca-na-wypoczynek-ze-smakiem-pieninach-zapraszamy-le-restaurant-modrzewie-park-hotel/

Aktualny numer

Dołącz do nas