Aktualności

Muzyczna Owczarnia: BEZ JACKA

2 kwietnia odbędzie się koncert charyzmatycznego zespołu "Bez Jacka". Serdecznie zapraszamy do Muzycznej Owczarni.

Zespół “Bez Jacka” powstał w 1983 roku. Uprawia muzykę tzw. “środka”, pisząc muzykę do
poezji Leśmiana, Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, Gałczyńskiego, Tuwima, Wołka, Kubiaka, a przede
wszystkim do tekstów lidera tej grupy Zbigniewa Stefańskiego.

Grupa zdobyła sławę i uznanie, zwłaszcza w środowisku studenckim, zdobywając nagrody na
niemalże wszystkich festiwalach tego gatunku: “Piosenki Studenckiej” – Kraków, “Yapa” – Łódź,
“Bazuna” – Gdańsk, “Giełda Piosenki” – Szklarska Poręba, “Śpiewające Żagle” – Szczecin, “Fama” –
Świnoujście, “Włóczęga” – Zielona Góra oraz wielu innych.

Korzenie zespołu “Bez Jacka” sięgają początku lat siedemdziesiątych, kiedy to trzej Bracia
Stefańscy: Zbyszek, Jasiu i Jacek, oraz przyjaciel Max Ziętek zakładają na kielecczyźnie zespół Kant.

Kant zdobywa wiele nagród na festiwalach poezji śpiewanej, Młodych Talentów w Toruniu i
Muzykujących Rodzin we Wrocławiu. Występuje w telewizyjnej „Szansonadzie”, „Siódemce” i u
mistrza Aleksandra Bardiniego.

W 1983 roku w „nieznanych okolicznościach” w Gdańsku, zostaje brutalnie zamordowany
najmłodszy z braci- flecista, Jacek Stefański. Tak powstaje zespół “Bez Jacka”.
W ciągu wielu lat istnienia zespołu “Bez Jacka” grało w nim wielu znanych i wspaniałych
muzyków: Wojtek Czemplik, Grzegorz Klecha, Stefan Błaszczyński, Jacek Wolski, Waldek Wiśniewski, Marek Majewski, Krzysztof Górski, a w szczególności nieodżałowany Janek Stefański ( 14.02.1996 r. odszedł od nas na zawsze), jeden z założycieli i liderów tej grupy.

Charakterystyczne brzmienie “Bez Jacka” to niesamowity tembr głosu Zbyszka, poezja
najwyższego lotu w towarzystwie gitary dwunastostrunowej i liryczny flet.

Dyskografia:
1986- Bez Jacka “Czas Zmartwychwstania”
1991-“Kolędy” Bez Jacka
1993- Tartak – 93 “Bez Jacka”
1994- Bez Jacka “Zamazany cały świat” wyd. Pomaton
2000- Bez Jacka “Zatańcz ze mną na polanie” wyd. Dalmafon
2003- Bez Jacka “Do mroku naglisz mnie” wyd. Dalmafon
2004- Bez Jacka “Jasiu” wyd. Dalmafon /Zapis ostatniego koncertu z niezapomnianym
Jankiem Stefańskim i świetnym gitarzystą Jackiem Wolskim, mieszkającym
obecnie w Stanach/.
2008- Bez Jacka i Słodki Całus „Ot tak po prostu, tom 1” wyd. Dalmafon
2009- „Bez Jacka z Chórem i Orkiestrą” wyd. Dalmafon
2010- Bez Jacka i Słodki Całus „Ot tak po prostu, tom 2” wyd. Dalmafon
2016- Bez Jacka „Gdzie jesteś”

Ostatnie lata były dla nas ciekawe i pracowite. W lipcu 2007 r. zrealizowaliśmy nasze marzenie i
zagraliśmy w Krakowie koncert z chórem “Voce Angeli” i Krakowską Orkiestrą Kameralną. Jak
zabrzmiały nasze piosenki możecie się Państwo posłuchać na płycie.

Równocześnie od początku 2007 roku realizowaliśmy wspólny projekt “Ot tak, po prostu” z
gdańskim zespołem Słodki Całus od Buby, gdzie gramy nasze piosenki w brzmieniu rockowym. Po
kilkunastu wspólnych koncertach, m.in. na: Yapie , Bazunie, Bieszczadzkich Aniołach, postanowiliśmy wejść do studia i nagrać wspólną płytę. W 2010 roku nagraliśmy tom 2 tego projektu.

Z wielką radością informujemy, że w dniu 15 sierpnia 2009 roku lider grupy "Bez Jacka"
Zbyszek Maria Stefański został uhonorowany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Medalem Zasłużony Kulturze - Gloria Artis. Był pierwszym artystą z naszego środowiska piosenki
wyróżniony tak wysokim odznaczeniem.

Aktualny numer

Dołącz do nas