Aktualności
Sebastian Pałka mistrzem "Vergnano Barista Drink Cup"
Bardzo miłą niespodziankę na konkursie baristów w Dworku Gościnnym "Vergnano Barista Drink Cup" zgotował nasz pracownik Sebastian Pałka, który wygrał tę imprezę, pozostawiając w tyle 11 innych baristów z całej Polski.

- Bardzo się cieszymy, że zapach kawy w Dworku Gościnnym przyciągnął mieszkańców nie tylko Szczawnicy, ale także Nowego Targu, Nowego Sącza, Zakopanego, Krakowa i okolic. 12 baristów z całej Polski pozwoliło nam poznać tajniki parzenia kawy. Gościliśmy prawdziwych pasjonatów zgodnie z nową strategią działania Dworku Gościnnego, który jest miejscem ludzi pasji. Już od nowego roku będą tu gościć artyści, którzy dostarczą nam emocji, podobnie jak emocji dostarczył nam finał. Cieszymy się tym bardziej, że zwyciężył Sebastian Pałka nasz barman-barista z Dworku. Z uśmiechem i przewrotnym komentarzem wybrnął z niezręcznej sytuacji, kiedy kropelka płynu wylała się poza filiżankę. Sędziowie docenili „Czasem tak się zdarza” oraz oceniany podkład muzyczny jaki zawodnik dobierał do swojego pokazu. Piosenka „Jestem Mistrzem” okazała się rzeczywistością. Zatem zapraszamy serdecznie na kawę do Dworku Gościnnego, proszę spróbować jak smakuje kawa parzona przez Mistrza - mówi Dyrektor Dworku Gościnnego Agnieszka Pietruszka.
Finaliści:
I Miejsce Sebastian Pałka Szczawnica Dworek Gościnny
II Miejsce Karol Bąk
III Miejsce Patrycja Przybyła
Podczas imprezy były pokazy latte art i warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy, a również prezentacja firm z branży gastronomicznej w Polsce.
- Przy okazji konkursu zaprezentowało się 15 firm z branży dekoracyjnej, spożywczej, wyposażenia obiektów gastronomicznych, producenci sprzętu do parzenia kawy. Do degustacji zostało wydanych ponad 1000 kaw i zużyto 100 litrów mleka. Cieszymy się, że naszym gościom kawa smakowała. Mleko sprawiało czasem kłopot zawodnikom. Drżąca ręka powodowała nierówne wzorki. Dlatego najlepszym życzeniem dla baristy, jak mi powiedziano, było „ Aby nie trzęsły się ręce”. Dla chętnych można było ją wzbogacić różnymi smakami lokalnych alkoholi, a między kolejnymi degustacjami można było odżywić organizm naszymi wodami leczniczymi: Helena, Jan, Józefina, Stefan. Po nich kawa smakowała jeszcze lepiej - podkreśla Krzysztof Domarecki Kierownik Gastronomii Dworku Gościnnego.
Panu Sebastianowi Pałce składamy gratulacje.
źródło: pieninyinfo.pl