Co nowego?

Tryptyk - zespół, który współtworzy rodzeństwo z Tylmanowej

Zespół "Tryptyk", a więc niezwykle uzdolnione rodzeństwo z Tylmanowej, już w Sylwestra wystąpi w Zakopanem z zespołem Zakopower i Brathanki. Serdecznie zapraszamy na ich koncert.

» zobacz więcej

Pieniny na międzynarodowej liście geoparków UNESCO?

Co łączy Szczawnicę z chińskim siedmiotysięcznikami Kunlun i islandzkimi gejzerami? Poza pięknem krajobrazu również rzadko spotykane gdzie indziej warunki geologiczne.

» zobacz więcej

Z numerów archiwalnych

Smaki spod Trzech Koron

Co mogła urodzić pienińska, mało urodzajna gleba? Trochę ziemniaków, owsa, żyta, lnu, fasoli, grochu, karpieli (brukwi) czy kapusty. W góralskich domach mięso jadano sporadycznie - od święta lub z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych: wesel czy chrzcin. Kury dawały jaja, gęsi i kaczki hodowano dla pierza, krowy i świnie (ubijane wyłącznie na święta) mieli w obejściach tylko co bogatsi gospodarze. Leszek Horwath

» zobacz więcej

Dr Józef Dietl

W 1855 r. Józef Szalay, właściciel Szczawnicy, przeżywał trudne chwile. Miejscowość nawiedziła epidemia cholery, na którą zachorowała młodsza siostra Szalaya, Anna, zaś kilka dni potem jego matka, Józefina. Obie bliskie mu kobiety wkrótce zmarły. Szalay załamał się psychicznie, a wszystko czego dokonał dla ukochanej Szczawnicy wydało mu się wobec tego nieszczęścia nieważne i niepotrzebne. Prof. Ludwik Frey

» zobacz więcej