Co nowego?
Tryptyk - zespół, który współtworzy rodzeństwo z Tylmanowej
Zespół "Tryptyk", a więc niezwykle uzdolnione rodzeństwo z Tylmanowej, już w Sylwestra wystąpi w Zakopanem z zespołem Zakopower i Brathanki. Serdecznie zapraszamy na ich koncert.
Pieniny na międzynarodowej liście geoparków UNESCO?
Co łączy Szczawnicę z chińskim siedmiotysięcznikami Kunlun i islandzkimi gejzerami? Poza pięknem krajobrazu również rzadko spotykane gdzie indziej warunki geologiczne.
Z numerów archiwalnych
Rowerem w Pieniny
Strome zbocza, ścieżki malowniczo wijące się wśród łąk i lasów to naturalne predyspozycje tego regionu do uprawiania turystyki rowerowej w każdej jej formie i stopniu zaawansowania. Z racji łatwej dostępności tras w połączeniu z dobrą infrastrukturą miejską tereny te są znane, lubiane i często odwiedzane przez pasjonatów turystyki rowerowej. Niestety, większość szlaków w Pieninach turyści rowerowi współdzielą z turystami pieszymi, a w części Beskidu Sądeckiego i Małych Pieninach również z turystyką konną. Pokonywanie tras wymaga więc odrobiny wyobraźni. Tomasz Salamon
Baran po szczawnicku / Mutton the Szczawnica way.
Umiejętność pieczenia takiego barana to wielka tajemnica. Prawie od pół wieku to rodowy klejnot Zachwiejów, wołanych „Bulisiami”. Według niezmienionej receptury pieką go Wiktor - w Rabce, oraz Ewa i Agnieszka w Szczawnicy. Łukasz też potrafi, choć najczęściej spotkać go można jako pomocnika Agnieszki. Mama - Janina, ogranicza się już tylko do doradzania i doglądania. The skill of roasting such mutton is a great secret. For nearly five decades it has been the jewel in the crown of the Zachwiejas nicknamed Bulisie. It is roasted using the original recipe by Wiktor, in Rabka, and by Ewa and Agnieszka, in Szczawnica. Łukasz knows how to do it too, although he can usually be seen helping Agnieszka. Mother Janina hardly ever goes beyond advising. Leszek Horwath