Aktualności

ARTYKUŁ Z NOWEGO NUMERU: Baran po szczawnicku / Mutton the Szczawnica way - Leszek Horwath

Przed Państwem kolejna pienińska potrawa. O tym, jak przyrządzić pysznego barana po szczawnicku, Leszek Horwath. Zapraszamy.








Nowy numer magazynu "Polski Region Pieniny"----------------- >







Umiejętność pieczenia takiego barana to wielka tajemnica. Prawie od pół wieku to rodowy klejnot Zachwiejów, wołanych „Bulisiami”. Według niezmienionej receptury pieką go Wiktor - w Rabce, oraz Ewa i Agnieszka w Szczawnicy. Łukasz też potrafi, choć najczęściej spotkać go można jako pomocnika Agnieszki. Mama - Janina, ogranicza się już tylko do doradzania i doglądania.

Cały artykuł dostępny w najnowszym numerze magazynu "Polski Region Pieniny".


The skill of roasting such mutton is a great secret. For nearly five decades it has been the jewel in the crown of the Zachwiejas nicknamed Bulisie. It is roasted using the original recipe by Wiktor, in Rabka, and by Ewa and Agnieszka, in Szczawnica. Łukasz knows how to do it too, although he can usually be seen helping Agnieszka. Mother Janina hardly ever goes beyond advising.

You can find more in the latest issue of "Polski Region Magazine". Enjoy!

Aktualny numer

Dołącz do nas